Christiania behøver en kærlig hånd

Selvstændighed er et nøgleord for fristaden Christiania, men den halve til hele million besøgende, der er om året slider på området

Pressemeddelelse 8. oktober 2015

Derfor ønsker Fonden Fristaden Christiania og teknik- og miljøborgmester Morten Kabell at sætte gang i en ekstraordinær indsats.

Christianitterne er kendt for at klare tingene selv. Fristaden er blevet til på baggrund af hårdt arbejde fra begyndelsen, og som udgangspunkt vil Christiania stadig gerne klare sig selv. Men som fungerende turistmagnet med en stadig stigning i besøgstallene kommer også et slid på fristaden, som kan være svært for de lokale at holde trit med. Samtidig trænger en del af ejendommene også til energirenovering i takt med udviklingen. Derfor er Fonden Fristaden Christiania og teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) enige om, at Christiania på visse områder godt kunne bruge en innovativ håndsrækning for at optimere forholdene på fristaden.

Udmeldingen kommer oven på en henvendelse fra fonden med ønsket om et partnerskab på Christiania. Bestyrelsesmedlem Knud Foldschack forklarer ønsket om en indsats på fristaden:

- Efter at Christiania i 2011 indgik en aftale med Claus Hjort Frederiksen, og Fonden Fristaden Christiania med held har overtaget statens ejeransvar, er det oplagt, at der arbejdes på et partnerskab med Københavns Kommune til gavn for et innovativt Christiania. Et Christiania som bruges af et stigende antal gæster, og som til stadighed, i henhold til aftalen med staten, skal fremstå som en eksperimenterende bolig- og erhvervsbydel med et stort ansvar over for den store befolkningsdel, som følger Christiania.

Teknik- og miljøborgmester Morten Kabell er enig i, at kommunen bør være medspiller i en opgradering af forholdene:

- Christiania har nogle behov på flere områder, og som en del af København har vi også et ansvar for at hjælpe til med at få gjort forholdene i orden og tidssvarende. En del af boligerne har – ligesom andre boliger i København – et behov for at blive energirenoveret. Infrastrukturen både på, men også omkring Christiania kunne blive bedre, og de sociale forhold vil vi fra kommunal side også gerne være med til at styrke, siger Morten Kabell.

I første omgang har kommunen afsat en halv million kroner til udarbejdelse af en partnerskabsaftale mellem de to parter, som er første skridt mod en opgradering af forholdene på Christiania.

Kontakt

For mere information vedrørende denne side.