Historisk boligaftale på vej i København

Over halv mia. kr. skal fjerne skellet mellem rigmandsghettoer og udsatte byområder i København.

Pressemeddelelse 20. marts 2015:

Enhedslisten vil sammen med et flertal i Københavns Borgerrepræsentation bruge 552 mio. kr. i kampen mod den stigende polarisering af landets hovedstad, hvor boligprisernes himmelflugt har skabt en splittet by med rigmandsghettoer og udsatte byområder.

”Takket være krav fra Enhedslisten på Christiansborg kan København langt om længe stille krav om 25 pct. almene boliger i nye lokalplaner. Samtidig kan vi øge støtten til almene boliger i de bydele, hvor grundprisernes himmelflugt ellers gør det umuligt at bygge almene boliger. Vi har en historisk mulighed for at skabe en by i balance. Den skal vi gribe, og derfor vil Enhedslisten sikre 552 mio. kr.til nye almene boliger i København,” siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL).

I flere af kommunens nye attraktive bydele som Nordhavn, Sydhavn, Ørestad Syd, Islands Brygge, Nordøstamager og Carlsberg har det været meget svært for den almene sektor at få fodfæste på grund af de høje grundpriser. I forbindelse med finansloven for 2015 stillede Enhedslisten på Christiansborg krav om, at kommunerne skulle have bedre redskaber til at sikre blandede beboelsesområder. Det har ført til en ændring af planloven, så kommunen i nye lokalplaner kan stille krav om, at 25 pct. af boligerne skal være almene. I allerede lokalplanudlagte områder kan kommunerne fremover yde ekstra lån til den almene sektors køb af grunde.

”Med den ændrede lovgivning, får vi nu brudt markedsprisernes forbandelse over det københavnske boligmarked. For Enhedslisten er det helt centralt, at København fortsætter med at være en mangfoldig by, hvor studerende, socialt udsatte og mennesker med almindelige indkomster også har råd til at bo,” siger Morten Kabell.

For yderligere oplysninger kontakt pressekonsulent Andreas Hein på tlf. 51 36 44 94.