Københavnske gader bliver smartere

Interaktive skraldespande som giver besked, når de skal tømmes, og digital anvisning til ledige parkeringspladser.

Pressemeddelelse 1. februar 2015:

En bid af København skal fremover fungere som laboratorium, hvor intelligente it-løsninger testes i bybilledet.

København skal være en smart by med intelligente løsninger for både kommune og borgere. Derfor sætter teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) nu gang i et projekt, som skal udvikle fremtidens København. Et område afgrænset af Vester Voldgade og H.C. Andersens Boulevard fra Rådhuspladsen til Christians Brygge skal fungere som laboratorium, hvor nye løsninger kan testes til gavn for både københavnere, turister og kommunens folk.

Overordnet skal en Wi-Fi infrastruktur sættes op i området, hvor forskellige instrumenter kan tilkobles. Det kan fx være målere, som holder øje med luftforureningen på stedet, og sensorer, som holder øje med trafikken. De digitale værktøjer skal blandt andet holde øje med byens ledige parkeringspladser, som formidles ud til bilister gennem en app. Den tjeneste skal minimere søgetrafikken efter en p-plads med op til 30 procent, og skal dermed også have en positiv indvirkning på miljøet. Teknik- og miljøborgmesteren glæder sig til at se effekterne af forsøget:

-De her løsninger kan være med til at gøre København til en Smart City og dermed gøre fremtid til nutid. Man kan kalde det København 2.0, fordi vi nu bruger moderne teknologi til at skabe bedre løsninger på de opgaver, vi har, og samtidig tilbyder københavnere og turister forskellige fordele, som gør livet lettere i byen, lyder det fra Morten Kabell. De smarte løsninger får dog på ingen måde lov til at gå på kompromis med borgernes retssikkerhed, understreger teknik- og miljøborgmesteren:

-Vi har et ansvar for at tage førertrøjen på i forhold til at sikre en forsvarlig udnyttelse af teknologiens muligheder. Derfor vil vi sammen med juridiske eksperter og interesseorganisationer, der arbejder for borgernes digitale rettigheder, igangsætte et arbejde, så vi sikrer, at kommunernes anvendelse af den nye teknologi ikke fører til et overvågningssamfund eller på andre måder bryder med borgernes retssikkerhed. På den måde kan vi alle føle os trygge samtidig med, at vi som samfund opnår de store fordele for bl.a. afviklingen af trafikken, som den nye teknologi kan give os, siger Morten Kabell.

Projektet sættes i gang netop som København står foran at afholde Danmarks første Smart City-konference. Her vil der være fokus på, hvordan man skaber et smart samfund med borgerne i centrum, der bygger på smarte, innovative løsninger med stort vækstpotentiale, mens der samtidig tages højde for befolkningsvækst i byerne, affolkning i landområder og klimaforandringer.

Der er afsat 3,5 millioner kroner til projektet.