Planen for Østerbros klimakvarter ligger nu klar

Vild natur, åbne grønne arealer og en høj grad af borgerinddragelse. Det er hovedpunkterne i næste etape af Østerbros klimakvarter

Pressemeddelelse 30. april 2015

Klimakvarteret på Østerbro bliver et godt eksempel på, hvordan sikring mod skybrud innovativt kan gå hånd i hånd med grønne og rekreative byrum i København.

Før påske afsatte Københavns Kommune penge til deres andel af næste etape af det nye klimakvarter på Østerbro, i området omkring Bryggervangen og Skt. Kjelds Plads. Planen for hvordan man rent faktisk vil udforme kvarteret, ligger nu klar i et samarbejde med HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab. Det er projektet ’Brug Naturen i Byen’, der skal danne ramme for klimakvarteret, da projektet respekterer områdets nuværende arkitektur og beboere, og originalt inddrager vild natur i de kommende grønne arealer. Klimakvarteret skal løse områdets problemer med skybrud, samtidig med at hovedstaden får et nyt grønt byrum, hvor københavnerne kan opholde sig.

Det konkrete forslag er fundet i en konkurrence, hvor flere tegnestuer er budt ind med løsninger. En dommerkomite har valgt ’Brug Naturen i Byen’, på grund af de originale idéer og helhedstænkte løsninger til at sikre mod skybrud.

”Projektet er rigtigt interessant, da det kobler den rå storby med vild natur. Det er en ny og anderledes måde at tænke grønne byrum på, hvor vi i København mest er vant til meget nydelige parker og haver,” forklarer teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL).

Østerbros klimakvarter er en del af Københavns store satsning på bæredygtige løsninger, der skal håndtere de stadigt større regnskyl byen udsættes for. Også andre steder i hovedstaden anlægger man lignende projekter. Eksempelvis i Enghaveparken, hvor kommunen begrønner og skybrudssikrer området, så parken fremover vil være i stand til at forsinke op mod 26.000 m3 regnvand. Derudover samarbejder København med nabokommunerne om at bygge kanaler og regnbrønde, der kan lede vandet væk fra beboelsesområder og veje. Der skal nemlig mange løsninger til for at klimasikre et helt kvarter.

”Før vi kan sige, at klimakvarteret er helt fremtidssikret, så skal HOFOR også lave en regnvandsledning i Landskronagade, regnvandsledning i Østerbrogade, tunnel til havnen og diverse skybrudsveje. De projekter står klar om en håndfuld år, og så kan vi for alvor sige, at kvarteret er klimasikret”, forklarer forsyningsdirektør hos HOFOR, Ole Fritz Adeler.

Det løbende arbejde med at sikre København mod skybrud tænkes så vidt muligt ind i nye anlægsprojekter, så man undgår dobbeltarbejde. Ydermere gør projekternes grønne profil hovedstaden mere interessant, det mener Morten Kabell:

”København bliver oftere og oftere oversvømmet, og det er vi simpelthen nødt til at gøre noget ved. Derudover kan byen sagtens klare en grøn overhaling flere steder. Klimakvarteret omkring Bryggervangen og Skt. Kjelds Plads kan blive udstillingsvinduet for, hvordan vi i resten af København kan tænke grønne byrum og skybrudssikring sammen,” afslutter Morten Kabell.

Fakta

  • Vinderforslaget ’Brug Naturen i Byen’ blev offentliggjort torsdag d. 30. april til en reception.
  • Holdet bag det vindende projekt består af: SLA, Alectia og Jens Rørbech.