Sidegade symboliserer forskellen på Gentofte og København

Københavns Kommune stiller krav om 25 % almene boliger i kommende byggeri ved Svanemøllebugten. For Gentoftes vedkommende er tallet 0.

Pressemeddelelse 14. december 2015

Første række til Svanemøllebugten på grænsen mellem Gentofte og København må siges at være en attraktiv beliggenhed at bygge nye boliger på. Det ønske ligger til behandling i både Gentofte og København, fordi grunden, som tidligere husede verdenssundhedsorganisationen WHO, ligger delt mellem de to kommuner. Kommunerne har stadig mulighed for at stille krav om op til 25 % almene boliger i nybyggeri, men det krav har Gentofte ikke tænkt sig at gøre gældende i forbindelse med papirarbejdet for byggeriet. Anderledes ser det ud i København, forklarer teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL):

- Et byggeri i første række til vandet med strand et stenkast fra bebyggelsen vil normalt med al sandsynlighed blive endnu et rigmandsbyggeri, som almindelige københavnere nærmest end ikke vil have råd til at drømme om at bo i. Det laver vi om på, når vi stiller krav om almene boliger i projektet, og dermed får vi skabt en blandet beboersammensætning og dermed en blandet by til gavn for især de svageste i samfundet, siger Morten Kabell.

Undersøgelser viser, at en blandet beboersammensætning især er til gavn for udsatte borgere, som får et løft i livskvaliteten. I forvejen er der en markant forskel på andelen af almene boliger i de to kommuner. Mens Gentofte har knap 4,5 procent almene boliger blandt det samlede antal boliger, er tallet i København lige over 20 procent. Derfor forstår Morten Kabell heller ikke, hvorfor Gentofte ikke udnytter muligheden i forbindelse med det nye byggeri:

- Det ville klæde Gentofte at tage ansvar for de svage i samfundet i stedet for blot at tiltrække de rigeste danskere. I København forsøger vi at skabe en mangfoldig by, hvor der både er plads til høj som lav, rig som fattig, og det er vores krav til byggeriet et godt eksempel på. Det mener jeg bestemt, at vores kolleger i Gentofte kunne lære noget af, lyder det fra Morten Kabell.

Grunden på Scherfigsvej 8 er beliggende med 13.400 m2 i København og 800 m2 i Gentofte. Kravet fra Københavns Kommune lyder på minimum 4000 m2 almene boliger. 

Kontakt

For mere information vedrørende denne side.