Slut med rigmandsghettoer i København

Kommunerne kan fremover stille krav om billige boliger i forbindelse med nye lokalplaner.

13. november 2014

Enhedslisten på Christiansborg har efter tre års kamp endelig fået regeringen til at acceptere en ændring af planloven, så kommunerne fremover kan stille krav om billige boliger i forbindelse med nye lokalplaner. Det vækker udelt begejstring hos teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL).

”Boligprisernes himmelflugt er ved at gøre København til en lukket fest. Arbejdsløse, studerende og mennesker med almindelige indtægter er blevet tvunget til at bosætte sig stadig længere væk fra København. Nu får vi redskaberne til at bryde markedskræfternes forbandelse, så København igen kan blive en by for alle,” siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL).

Med aftalen får kommunerne mulighed for at øremærke 25 pct. af nyudlagte byggegrunde til almene boliger. Samtidig får de almene boligselskaber bedre lånebetingelser, så de bedre kan klare sig i konkurrencen med private bygherre, når der skal sikres grunde på markedsvilkår til billige almene boliger. I dag må de almene boligselskaber ofte melde pas, når de skal konkurrere om byggegrunde i de attraktive boligområder som Sydhavn, Nordhavn, Ørestad, Islands Brygge og ved Amager Strandpark.

”København er ved at blive sprængt i atomer med rigmandsghettoer og udsatte byområder. Nu får vi endelig muligheden for at sikre billige boliger i de nye attraktive bydele ved havnen. Det vil skabe en by i bedre balance,” siger Morten Kabell.