Bioaffald batter – villaerne er vilde med deres biospand

22.09.2016
Hver tredje i de københavnske villaer sorterer nu deres bioaffald. Det er flere, end kommunen havde regnet med.

Fra de første beholdere trillede ud sidste efterår, er der samlet mere end 300 ton bioaffald ind fra villakvartererne på Østerbro, Brønshøj-Husum, Bispebjerg, Vanløse, Valby og Amager. Det betyder, at hver villafamilie i snit afleverer lidt mere end 2,5 kg bioaffald om ugen, som var det mål, der var sat fra start. Tilmelding og udrulning af beholderne er foregået bydelsvis og i disse dage køres de allersidste biobeholdere ud til villaerne i Amager Vest.

”Jeg er rigtig glad for, at så mange københavnske villaejere har valgt at takke ja til at få en biobeholder. Det varsler godt for det grønne København, og er et vigtigt skridt på vejen i arbejdet med at genanvende ressourcerne. Men en genanvendelse af bioaffaldet får vi både biogas, som kan bruges af busser og lastbiler og dermed reducere luftforureningen og udledningen af CO2. Samtidig får vi et restprodukt, der kan bruges som gødning på markerne og sikre den fremtidige produktion af fødevarer,” siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL)

Et par bump på vejen

Forsinket levering af låg til beholderne, it-systemer der drillede og mangel på bioposer gjorde, at nogle villaejere desværre oplevede lugtgener fra beholderne i løbet af sommeren. Så på baggrund af bioordningens børnesygdomme, har Teknik- og Miljøudvalget nu besluttet, at der for fremtiden i de tre varmeste måneder juni, juli og august, vil blive hentet bioaffald en gang om ugen. 

I begyndelsen af september besluttede Teknik- og Miljøudvalget, at gøre ordningen med udsortering af bioaffaldet obligatorisk for alle villaer og etageejendomme i hele København. Den obligatoriske ordning træder i kraft i andet halvår 2017. 

3 tip til at undgå lugtgener

  • Bind knude på posen
  • Stil så vidt muligt biobeholderen i skygge
  • Brug to poser, hvis affaldet er tungt  og vådt

Fakta

Københavnerne har taget varmt imod den nye affaldsbeholder til bioaffald, så næste skridt bliver byens 280.000 lejligheder, hvor beboerne fra sensommeren 2017 også får lov til at aflevere deres organiske affald.