Den smarte fremtid flytter ind i hjertet af København

08.06.2016
København indvier 8. juni et bylaboratorium, hvor der skal udvikles smarte og bæredygtige teknologier, som kan eksporteres

Hvad betyder det for luftforureningen, hvis biltrafikken på en gade bliver reduceret og flere tager cyklen? Kan man få flere til at droppe bilen, hvis man hjemmefra kan se, at der ved endemålet er så få ledige parkeringspladser, at den samlede rejsetid bliver kortere med cyklen eller kollektiv transport? Og hvilken rute er den smarteste at køre, når kommunen skal tømme byens skraldespande og vande vejtræerne? Det vil Københavns Kommune teste sammen med private virksomheder i hovedstadens nye Street Lab i hjertet af København.

Den grundlæggende infrastruktur i testlaboratoriet er udviklet og vil blive drevet af den multinationale IT-virksomhed Cisco, lysgiganten Citelum og TDC Erhverv. Men flere danske og udenlandske virksomheder vil få mulighed for at teste deres sensorer og smart city løsninger i testcentret, der er afgrænset af den cykel- og gangvenlige Vester Voldgade, Danmarks mest trafikerede vej HC Andersens Boulevard, Rådhuspladsen og havnen. Dermed får virksomheder mulighed for at afprøve teknologierne i meget forskellige testmiljøer inden for et meget afgrænset område. Adgangsbilletten til laboratoriet bliver, at teknologien er ny og banebrydende, og at den på sigt kan hjælpe storbyer verden over med at løse problemer som trængsel, luftforurening og reducere CO2-udledningen.

”København stiller krav om at hensynet til miljø, mennesker og livskvalitet skal være styrende for byens udvikling. Dermed skubber vi som kommune på udviklingen af ny og bæredygtig teknologi. Nu vil vi selv spille en nøglerolle i udviklingen af bæredygtigere løsninger ved at skabe et område i det centrale København, hvor virksomheder kan få lov til at teste deres bud på fremtidens teknologi,” siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL). 

Efterspørgslen på nye smarte løsninger vil stige i takt med at overflytningen fra land til by tager til. I 2050 ventes to tredjedele af verdens befolkning at bo i storbyer. Allerede i 2020 ventes markedspotentialet på smarte, teknologiske løsninger at ligge på 400 mia. USD. 

Street Lab bliver officielt indviet af teknik- og miljøborgmester Morten Kabell på Dantes Plads onsdag den 8. juni kl. 12.30. Ved indvielsen vil også være repræsentanter fra Cisco, Citelum og TDC Erhverv, der står for etablering af drift af den grundlæggende infrastruktur i Street Lab, samt repræsentanter fra de første virksomheder, der får testet nye smarte løsninger. Pressen er velkommen til at deltage i arrangementet.