Guldgravere skal hjælpe København i genbrugsjagten

29.04.2016
Lørdag den 30. april åbner de for første gang dørene til Københavns nye genbrugslaboratorium, Guldminen.

30 iværksættere har siden november været på jagt i containerne på Vasby Genbrugsstation for at give nyt liv til bl.a. ødelagt børnetøj, kasseret træ og gamle tagrender. 

Alene den første måned er 2,8 ton plastik, metal, træ, mursten etc. blevet sparet fra en lang tur gennem genanvendelsesmøllen takket være Guldgravernes evner til at se nye muligheder i kasseret affald.

Én guldgraver sætter gammelt børnetøj, som genbrugsbutikkerne ikke kan sælge, sirligt i stand med kreative tryk og lapper, så det kan vende retur til børneværelserne. Ét andet guldgraverinitiativ arbejder med at omdanne gammelt plasticaffald til f.eks. skåle og knivgreb ved hjælp af en 3D-printer. Og en tredje gruppe guldgravere arbejder med at lave byrumsinventar ud af bl.a. genbrugstræ, -mursten og -beton.

Lørdag den 30. april inviterer Guldminen for første gang offentligheden ind i laboratoriet, når de i alt 12 guldgraverprojekter holder Forårsmarked, hvor der bliver delt generøst ud af genbrugsideerne. Her er der bl.a. mulighed for at bygge sin egen altankasse af genbrugsmaterialer, lave et affaldssorteringssystem til køkkenet, 3D-printe i gammel plastikemballage eller lave egne smykker i Dimseværkstedet.

Guldminen er en 1:1 prototype på Københavns kommende flagskib ”Sydhavns Genbrugscenter”, der efter planen slår dørene op i 2018. Guldminen skal bidrage med konkrete input til, hvordan det fremtidige genbrugscenter bedst kan matche københavnernes behov og skabe mest muligt genbrug.

”Guldgraverne skal gøre os endnu mere skarpe på, hvordan vi kan nå målet om, at 10 pct. af de 22.000 ton affald, der forventeligt vil blive afleveret årligt på Sydhavns Genbrugscenter, kan gå direkte til genbrug. Jeg håber, at københavnerne vil lade sig inspirere af de gode ideer, som bliver delt på bl.a. markeder og workshops, så vi får bredt guldgravermentaliteten endnu bredere ud i København,” siger teknik- og miljøborgmester, Morten Kabell (EL).

Læs mere i pressemeddelelse