Historiske toner vender tilbage til Vestre Kirkegård

02.03.2017
En donation har gjort det muligt at sætte Nordre Kapels oprindelige pibeorgel i stand. Dontationen baner vej for nye musikarrangementer.

Fra sommeren 2018 vil der lyde helt nye toner fra det Nordre Kapel på Danmarks største kirkegård. Efter næsten 40 år i hi vil kapellets oprindelige pibeorgel nemlig blive sat i stand, så det kan afløse kapellets elektriske orgel, der i dag synger på sidste vers.

Den omfattende restaurering kan lade sig gøre takket være en gavmild donation på 800.000 kr. fra Johan Otto Wroblewskis Fond, der støtter restaurering af musikalsk og antikvarisk værdifulde pibeorgler.  

Ønsket er, at det historiske orgel skal bane vej for nye typer af musikarrangementer i Nordre Kapel, som er en unik bygning med en meget smuk beliggenhed ned til søen på Vestre Kirkegård.

”Jeg er meget glad for, at vi med den flotte donation har fået mulighed for at bringe det historiske orgel tilbage til Nordre Kapel. For mange mennesker vil det bringe helt nye dimensioner til besøg på Vestre Kirkegård, og jeg ser frem til, at fortiden dermed bliver ført ind i fremtiden med hjælp fra Johan Otto Wroblewskis Fond,” siger teknik- og miljøborgmester, Morten Kabell (EL).

Vestre Kirkegårds oprindelige orgel stammer fra 1921 og blev bygget af I.P. Henriksen, der var en driftig orgelbygger i sin tid. Han byggede 7-8 andre store kirkeorgler i starten af 1900-tallet – primært i Københavnsområdet og et enkelt på Island – men ingen af dem eksisterer længere. Enten er de forsvundet helt eller bygget om til ukendelighed, så orglet i Nordre Kapel er altså det sidste orgel af netop denne orgelbygger.

Orglet er et relativt lille orgel med 11 stemmer. Det er bygget med romantiske stemmer, som der var tradition for i perioden og vil efter restaureringen forventeligt klinge mildt og syngende.