Hold vejret i København Esben Lunde Larsen

02.09.2016
Miljøminister Esben Lunde Larsen tegner et skønmaleri af luftforureningen i København. I København koster luftforureningen liv.

Træk bare vejret ind, skriver Venstres miljøminister Esben Lunde Larsen i Politiken i denne uge – det kan man sagtens. Baggrunden er kritikken fra Det Økologiske Råd af luftforureningen i hovedstaden. Esben Lunde Larsen fortæller, at indsatsen for at mindske luftforureningen er en succeshistorie, men lad mig nu understrege, at der er skår i glæden. Muligvis er luften nogenlunde ren i Ringkøbingkredsen, hvor ministeren er valgt, men virkeligheden er en anden her på rådhuset midt i København.

Her må københavnerne trækkes med så voldsom en luftforurening, at den i flere år har overskredet EU’s grænseværdi for NoX. Hvad gør ministeren? Rykker målestationen, så tallene falder. Hvad er virkeligheden? At der dermed ikke er gjort noget som helst for at mindske luftforureningen fra biltrafikken, som både gående og cyklende skal trækkes med hver eneste dag. Luftforurening koster liv. Dem lader miljøministeren hånt om. Over 500 københavnere dør hvert eneste år for tidligt på grund af luftforurening. Hvad vil du gøre for at mindske dette tal Esben Lunde Larsen?

Ministeren har grøn samvittighed, fordi der er kommet filtre på de ældste busser i den kollektive trafik. Nu er det desværre bare bilerne, der er det største problem i København. Men ministeren ’vil ikke genere privatbilister mere end højest nødvendigt’, som det står sort på hvidt. Det er grotesk at læse, at miljøministeren hellere vil undgå at gøre noget ved problemet, fordi det generer en gruppe trafikanter, end at tage ansvar. Jeg forstår vitterligt ikke, at vi kan have en miljøminister, der i den grad fralægger sig ethvert ansvar for ikke at komme i unåde hos bilisterne. Det er jo nærmest en hån mod de folk, som får forkortet deres liv på grund af den livsfarlige luftforurening. I stedet for at skride ind joker ministeren med, at det altså ikke er nødvendigt at købe iltmasker. Nogle må føle sig stødt, men så længe det ikke er bilisterne, er alt jo godt hos Esben Lunde Larsen.

Der findes adskillige løsningsmodeller, som andre europæiske regeringer eller bystyrer ikke kaster sig i flyverskjul for: Roadpricing, betalingsringe, bilfri bydele, bilfri dage, bedre vilkår for elbiler og kollektiv trafik samt miljøzoner. Men det kræver nok, at den ansvarlige miljøminister kerer sig om miljøet i stedet for bilisterne. At skrive at regeringen tager opgaven er alvorligt er en fis i en hornlygte.

Hold hellere vejret, næste gang du er i København Esben Lunde Larsen, eller gør noget ved problemet. På HC Andersens Boulevard kan du dø af at trække vejret, og ansvaret ligger hos dig.