Kabell jubler over udsigt til nye regler om bopælspligt

07.02.2017
Et bredt flertal i Folketinget vil ændre loven, så kommunerne får bedre mulighed for at stille krav om, at boliger skal bruges til beboelse.

Enhedslisten på Christiansborg har samlet flertal for at lappe et hul i lovgivningen, så kommunerne fremover kan stille krav om bopælspligt allerede når en bolig er opført. Med de nuværende regler kan kommunen først stille dette krav, når der en gang har været en tilmelding til Folkeregisteret på adressen. Det hul i loven betyder, at mere end 4 pct. af ejerboligerne i flere københavnske bydele ikke bliver brugt til beboelse og dermed står tomme store dele af året. Derfor jubler teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) over, at et bredt flertal på Christiansborg nu presser regeringen til at ændre reglerne.

”Det er godt, at der nu kommer handling fra partierne på Christiansborg. Jeg har længe forsøgt at gøre opmærksom på dette store problem, hvor eftertragtede ejendomme i byen bruges som investeringsobjekter i stedet for boliger til mennesker. Det er med til at drive boligpriserne i vejret, så almindelige mennesker får sværere og sværere ved at få råd til at bo i byen,” siger Morten Kabell.

København kunne tidligere på året offentliggøre helt nye tal, der afslørede, at der samlet set er cirka 2.700 boliger uden bopælspligt i hovedstaden. Samtidig udviklede kommunen et kort over boligernes placering. Det gav et meget klart billede af, at problemet er koncentreret om ejerboliger i Indre By samt de nye byudviklingsområder langs havnen og i Ørestad.

”I København lider vi af massiv boligmangel. Det er derfor katastrofalt, at tusindvis af boliger i attraktive områder står tomme, fordi regeringen ikke har rettet op på et hul i lovgivningen. Vi har brug for boliger, som kan skabe grundlag for et godt byliv med butikker, restauranter, caféer og meget mere. Det får vi ikke ved at lade private ejendomsspekulanter investere i tomme ejendomme,” siger Morten Kabell.