København er European City of the year 2017

21.11.2016
Fokus på at udvikle byen i fællesskab med københavnerne betød, at København kunne løfte prisen ved den årlige Urbanism Awards i London

I hård kamp med Eindhoven fra Holland og Montpellier fra Frankrig modtog Københavns Kommune i går prisen som European city of the year 2017. En pris, der hvert år uddeles af engelske ’The Academy of Urbanism’ til europæiske byer, der sætter standarden indenfor byforvaltning. Og juryen begrundede bl.a. beslutningen med, at København de sidste 40 år har sat standarden for intelligent, inkluderende og bæredygtig byforvaltning, og roste Københavns evne til at inkludere borgerne i vigtige beslutningsprocesser.  Elementer, der alle er byggesten i Københavns vision Fællesskab København, påpeger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL).

”Denne gang har juryen lagt vægt på vigtige elementer fra vores vision Fællesskab København, der kun er et år gammel. Visionen siger, at vi skal skabe rammerne for det gode liv med byrum, grønne og gode forhold for fodgængere og cyklister. Visionen understreger også, at vi skal tage ansvar for fremtidens udfordringer ved at nedbringe CO2-udledningen og sikre os mod klimaforandringer. Og så skal vi lade københavnerne sætte et større præg på byens udvikling, og vi skal give byen mere kant og særpræg.” siger Morten Kabell

København har de seneste år gennemgået en rivende udvikling, og netop denne fik ros af Steven Bee, formand for udvalget. Han understreger bl.a., at København har formået at skabe nye og tæt beboede kvarterer, hvor der er god plads til rekreative aktiviteter, og at byen har distinkte kvarterer, der er centreret rundt om et tilgængeligt centrum. Og netop det faktum, at København skal have unikke kvarterer, der giver København kant, er ifølge Morten Kabell en af de bærende visioner i Fællesskab København. 

”Byens kant er én af de ting, vi bliver nødt til at kæmpe hårdt for. For trods den fine ros, så ser vi alt for ofte, at byggeherre hellere vil opnå hurtigt profit end bevare det, der gør København unikt. Det var tilfældet med slagtergårdene på Vesterbro, og det er tilfældet med Pladehallen i Teglværkshavnen. Karakteristiske bygninger som disse er altafgørende, hvis København skal bevare sit historiske særkende og kant”, siger Morten Kabell.

Juryen besøgte København i august måned, hvor de blandt andet besøgte Sluseholmen, Israels Plads, cykelslangen og Kødbyen. Det er anden gang, at København vinder prisen som European city of the year ved The Urbanism Awards. Første gang var i 2006.