Larm i gaden: Nu er det tid til at høre beboerne

04.04.2017
Politikeren i Teknik- og Miljøudvalget har nikket til udkastet til en handleplan for nattelivet. Nu er det borgernes tur.

Med højere temperaturer og solrige sommeraftener i vente begynder københavnere i stigende grad at indtage byens udendørsarealer nat og dag. Selvom mange på den måde nyder godt af byens rum, er det ikke alle, der er lige tilfredse med de mange mennesker i gaderne. Det sker nemlig ofte, at festglade mennesker udnytter de lune sommernætter til at forblive under åben himmel i stedet for at trække ind på byens restaurationer, hvorfra støjen bedre kan kontrolleres og ikke er til gene for de naboer, som forgæves forsøger at få sig en god nats søvn.

For at rette op på problemerne har Københavns Kommunes Teknik- og Miljøudvalg godkendt at sende en handlingsplan i høring, som skal rette op på den ubalance, der i øjeblikket er i særligt Indre By, men også i dele af Vesterbro og Nørrebro. Teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) ser frem til at høre de støjplagede københavneres syn på initiativerne:

- Handlingsplanen beskriver fint en række muligheder, som kan være med til at nedbringe støjgenerne i de mest belastede områder. Den er dog ikke nødvendigvis fyldestgørende, og måske skal ikke alle initiativer med i den endelige plan. Derfor glæder jeg mig til at se, hvordan udspillet bliver modtaget hos københavnerne, som planen konkret skal hjælpe. Udkastet rummer en bred vifte af forslag, men vi vil selvfølgelig gerne have yderligere input til, hvordan vi bedst kommer i mål med at skabe den rette balance mellem byliv og respekt for omgivelserne, siger Morten Kabell.

Før handlingsplanen kan komme i høring, skal den dog til behandling i Borgerrepræsentationen.

Blandt initiativerne, hvoraf flere kræver finansiering ved budgetforhandlinger, indgår fx forsøg med udendørsserveringers lukketid, strammere håndhævelse af tilladelser og påbud og en øget renholdsindsats. I forvejen har Teknik- og Miljøforvaltningen igangsat en række initiativer for at mindske generne fra nattelivet. Blandt andet er kommunens støjpatrulje netop begyndt at patruljere om torsdagen også, mobile toiletter sættes op fra torsdag til søndag, og der er i år opstillet strengere krav ift. afholdelse af udendørs musikarrangementer. Men der er stadig behov for mere detaljeret indsats, mener Morten Kabell:

- Det er nødvendigt med en ny nattelivsplan, som har større fokus på omgivelserne. Vi har allerede sat en række initiativer i gang, men der er behov for en overordnet strategi og ikke kun prioritering af enkeltstående indsatsområder. Med københavnernes input til udkastet til en nattelivsplan får vi forhåbentlig flere strenge at spille på til at skabe et København i bedre balance, siger Morten Kabell.

En del af nattelivsgenerne skyldes ’festen i gaden’, som dækker over nattelivets gæsters færden i gaderne. Her har kommunen ikke mulighed for at skride ind. Denne opgave varetages af Københavns Politi. Kommune og politi er i dialog om at forsøge at få løst problemerne i fællesskab.