Luften i København kan være mere forurenet end frygtet

09.12.2016
Foreløbige resultater fra nye luftkvalitetssensorer viser overraskende høj forurening i en trafikalt fredelig gade.

Når man i dag diskuterer luftforurening i København, sker det på grundlag af tre målestationr. En står på Nørrebro, en anden cirka 500 meter væk på Østerbro og en sidste centralt placeret nær Rådhuspladsen. Derfor er det altså så som så med informationerne, hvis der skal diskuteres luftforurening i fx Folehaven eller på Østerbrogade, men det vil Københavns Kommune undersøge om man kan lave om på ved at benytte mobile og prisvenlige målestationer rundt omkring i byen. Ønsket er at kunne måle forurening helt lokalt, som kan give viden om, hvordan byen bør indrettes, og indtil videre er der fornuftig overensstemmelse mellem de kortvarige målinger fra de nye målestationer og fra statens store, traditionelle og væsentligt dyrere målestationer, og det giver teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) blod på tanden:

- Med de nye sensorer vil vi kunne give københavnerne langt bedre oplysninger om, hvordan det står til med luftforurening i de forskellige bydele. Dermed kan københavnerne tage forbehold, hvis det står særligt slemt til i deres kvarter. Samtidig kan vi på rådhuset tage informationerne med i planerne, når vi indretter byen, og forsøge at skrue ned for trafikken de steder, hvor luftforureningen er størst. På den måde kan vi forhåbentlig være med til at redde nogle af de over 500 københavnere, som hvert år dør for tidligt som følge af luftforurening i København, siger Morten Kabell.

Nye målinger foretaget med de nye målere viser, at forureningen i den ellers trafikalt fredelige Vester Voldgade er højere end forventet sammenlignet med andre gader og et enkelt sted ligger målinger over forureningsniveauet på den meget trafikerede H.C. Andersens Boulevard, og det understreger netop nødvendigheden af den nye teknologi, mener Morten Kabell:

- Statens målestationer har i årevis vist, at forureningen på H.C. Andersens Boulevard er alt for høj og overskrider EU’s grænseværdier. Nu kan vi så se, at det muligvis står endnu værre til i Vester Voldgade, og hvis det er tilfældet, må vi kræve, at Christiansborg gør noget ved den livsfarlige forurening. Dog skal disse resultater naturligvis verificeres over en længere periode. Det er staten, der har ansvaret for at sikre os ren luft, og med de nye målere og de medfølgende resultater kan regeringen og miljøministeren ikke længere sætte kikkerten for det blinde øje, slår Morten Kabell fast.

Indtil nu har debatten om luftforurening i København været baseret på Miljøstyrelsens milliondyre og stationære målestationer tre steder i byen. De nye Cph Sense-målestationer er udviklet som en del af Københavns Smart City-projekt, som er et forsøg på at gøre byen mere intelligent. Fordelene ved de nye målere er mange, blandt andet koster de en brøkdel af, hvad statens målestationer koster, og så er de ikke meget større end en stor sodavandsflaske. Derfor kan de let installeres på fx en lygtepæl på en vilkårlig vej. I øjeblikket er fem af de nye målestationer sat op i København.

Resultaterne viser vigtigheden af lokale målinger. Derfor begynder Københavns Kommune i november en testperiode på seks måneder. Leapcraft samarbejder med Miljø- og Energiministeriet om at udvikle de nye malinger.