Nu skal Amagers madaffald blive til ny energi

21.07.2017
I disse uger får lejlighederne på Amager leveret en lille køkkenkurv på dørmåtten. Nu skal der sorteres bioaffald.

Ét kilo kartoffelskræller eller andet bioaffald indeholder energi nok til 33 timers lys, og nu får alle københavnere mulighed for at bidrage til den klimavenlige energiproduktion. I stedet for at sende det københavnske køkkenaffald på forbrændingen, vil det fremover blive indsamlet separat og omsat til biogas og gødning. Biogassen bruges til at lave varme, elektricitet og brændstof til fx den nye, miljøvenlige 5C bus, og gødningen, der indeholder vigtige næringsstoffer, spredes på landjorden. 

I løbet af uge 31-33 lander der derfor en grøn køkkenkurv på dørmåtten hos lejlighedsbeboerne på Amager, og resten af byen følger trop kort efter. Sammen med en sorteringsguide og 100 biologisk nedbrydelige poser gør den lille, praktiske køkkenkurv det nemt for beboerne at gå i gang med at sortere bioaffald. Baggrunden er, at Københavns Kommune vil sikre, at ubrugelige madrester som kartoffelskræller, æbleskrog og andet organisk affald som fx kaffegrums og æggeskaller bliver genanvendt og omdannet til biogas og gødning.

”Vi ved, at der er rigtig mange københavnere, der har glædet sig til, at det nu også bliver muligt at sortere bioaffald i København. Vores undersøgelser viser, at det er nemmest at tage den nye vane til sig, hvis man har de nødvendige sorteringsløsninger til rådighed. Derfor har vi valgt at give alle københavnere en startpakke, så det bliver let for alle at komme i gang,” siger teknik- og miljøborgmester, Morten Kabell (EL).

Og det er virkelig meget mere affald, der kan genanvendes, når københavnerne kommer i gang med at sortere bioaffaldet. Op mod 41 pct. af indholdet i københavnernes køkkenspande er nemlig bioaffald, og det svarer til, at en gennemsnitlig husstand producerer cirka 3,5 kg bioaffald om ugen. 

I første omgang er det hovedparten af Københavns cirka 280.000 lejligheder, der skal i gang med at sortere bioaffald, og ordningen vil blive indført over hele byen på nær enkelte ejendomme, der i første omgang ikke modtager nye affaldsbeholdere, fordi de fysiske forhold ved ejendommen forhindrer det . Fra november vil villa- og rækkehusejerne få mulighed for at komme med på sorteringsordningen.

”Det er en imponerende stor operation at give op mod 300.000 husstande mulighed for at sortere bioaffald på én gang, og kommunens affaldsmedarbejdere har knoklet på for at få det til at ske. I København har vi en lang tradition for at sortere affald, og jeg håber, at københavnerne vil tage godt imod den nye mulighed. Som enkeltperson kan det nogle gange være svært at se, hvad man kan gøre for at rykke på den store klimadagsorden, men her er der en helt konkret indsats, som kommer til at gøre en stor forskel,” siger Morten Kabell.

Sideløbende med at byens lejligheder bliver forsynet med en køkkenkurv til indendørs sortering, vil Københavns Kommune også levere nye affaldsbeholdere til bioaffald i gårdene, der vil kunne kendes på det brune låg og navnet ”BIO”.

Københavnerne kan finde svar på en lang række spørgsmål om den nye sorteringsordning på kk.dk/affald, og ellers er man også velkommen til at ringe til Kontaktcentret på tlf. 3366 3366, hvor medarbejderne sidder klar til at besvare yderligere spørgsmål.