Pantholderne breder sig i byen og får fast plads i sproget

08.01.2016
  • Foto: Andreas Hein
Pantholderne har vist sig at være så stor en succes, at der nu bliver sat yderligere 500 op.

De første 25 pantholdere blev sidste sommer sat op omkring Hovedbanegården, på Halmtorvet og langs Sønder Boulevard som et forsøg. Tilbagemeldingerne var positive, og derfor bliver 500 pantholdere nu spredt ud over samtlige af Københavns bydele. Teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) ser frem til at få bredt ordningen ud til resten af byen:

- Det er bestemt ikke kun på Vesterbro, at pantflasker er endt i skraldespanden, og derfor er det rigtig godt, at pantholderne nu spreder sig til resten af byen. Det samme vidner de mange tilbagemeldinger, vi har modtaget, jo også om. Pantholderne er lette at bruge, og københavnerne er klar til at tage dem til sig til gavn for miljøet, pantsamlerne og renhold af København, siger Morten Kabell.

Det er københavnerne selv, der via Facebook har peget på, hvor de synes, pantholderne skal være. De nye pantholdere kommer blandt andet op på Dronning Louises Bro, i Ørsteds Parken, ved Christianshavns kanal og på Nørreport station. Flere kommuner har sidenhen vist stor interesse for at kopiere tiltaget.

Som et ekstra kuriosum har pantholderne ikke alene spredt sig i København men også til det danske sprog.
Dansk Sprognævn har nemlig optaget ordet pantholder i Sprognævnets nyordsbog over ord og udtryk, der er opstået i 2015.

11 procent af alle flasker og dåser, der sælges med pant, kommer aldrig retur. Det svarer til omkring 300.000 om dagen. Hvert år forsvinder pant for 166 millioner kroner, et tal der er stigende.

Kontakt

For mere information vedrørende denne side.