Regeringen gør København til en lukket by

23.11.2015
København bliver lukket land for en lang række borgere, hvis regering fjerner muligheden for at stille krav om almene boliger

Som en del af regeringens vækstpakke, vil Erhvervs- og Vækstminister Troels Lund Poulsen fjerne kommunernes mulighed for at stille krav om 25 pct. almene boliger i forbindelse med lokalplaner. Det vil stort set gøre det umuligt for Københavns Kommune at sikre almene boliger til studerende, socialt udsatte og københavnere med almindelige indtægter. Samtidig vil de nye byudviklingsområder udvikle sig til rigmandsghettoer, hvor der alene bliver plads til københavnere med en tegnebog så stor, at den kan betale for dyre ejer- og lejeboliger. 

”Boligpriserne i København er på himmelflugt. Uden muligheden for at stille krav om almene boliger, får vi meget svært ved at sikre tag over hovedet til studerende, socialt udsatte og københavnere med almindelige indtægter. Regeringen lægger op til, at boligmarkedet i København igen skal være overladt til de frie markedskræfters forbandelse. Det er ikke nogen overraskende udmelding fra en ultraliberal regering. Men at Dansk Folkeparti støtter op om forslaget er endnu et vælgerbedrag fra et parti, der hævder at have en social profil,” siger Morten Kabell.

København har på grund af den historiske mulighed for at stille krav om billige boliger afsat 1,1 mia. kr. i kommunalt tilskud til opførelsen af 5.650 almene boliger i forbindelse med de årlige budgetforhandlinger. Hvis regeringen kommer igennem med sit forslag, er det meget usikkert, om det er muligt at realisere de mange nye almene boliger.

Københavns Kommune ville samtidig med planloven i hånden sikre en bedre spredning af de almene boliger i byen ved kun at stille krav om 25 pct. almene boliger i de skoledistrikter, hvor der er i forvejen er få almene boliger. Til gengæld ville kommunen ikke støtte nye almene boliger i de skoledistrikter, hvor der allerede er en stor koncentration af almene boliger.

Dermed ville København gøre op med tendensen til, at byen blev stadig mere opdelt i udsatte byområder og rigmandsghettoer. Med regeringens forslag til at ændre planloven, så mister kommunen muligheden for at dæmme op for den udvikling. 

”Med udspillet forværrer regeringen og Dansk Folkeparti kommunernes mulighed for at sikre en bedre integration og løfte byens udsatte byområder. København vil blive splittet i atomer og opdelt i rigmandsghettoer og udsatte byområder. Det vil stikke en kæp i hjulet på vores arbejde med at løfte de udsatte boligområder og reelt sikre et København i balance,” siger Morten Kabell. 

For yderligere oplysninger kontakt pressechef Morten Rixen på tlf. 5168 0619

Kontakt

For mere information vedrørende denne side.