Verdens øjne kigger mod det grønne København

01.02.2017
Grønne løsninger har skabt enorm international opmærksomhed, og kommunens indsats er ifølge Dansk Industri uvurderlig.

For den almindelige københavner fylder byens udvikling og forandring måske ikke det store i tankerne i hverdagen. Gravearbejder her og der og ellers store metrobyggepladser, som så småt begynder at pakke sammen. Men set udefra gennemgår København en enorm forvandling, og byens grønne løsninger med mennesket i fokus har i den grad vakt international opmærksomhed. I 2016 modtog Teknik- og Miljøforvaltningens besøgstjeneste henvendelser fra 309 delegationer med i alt næsten 4000 deltagende. Kåringen som verdens bedste cykelby har i sig selv tiltrukket delegationer og atter delegationer fra hele verden, men også byens mål om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad tiltrækker nysgerrige politikere og embedsmænd fra nær og fjern. Det samme gør de unikke klimatilpasningsløsninger, som har kastet samarbejdsaftaler med New York og Washington af sig, og ifølge teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL), er det med god grund, at verdens øjne er rettet mod København i disse år:

- Hele verden har fået øjnene op for, at det er nødvendigt at følge en grøn dagsorden, hvis folk ikke skal dø af luftforurening og hvis byerne ikke skal sande til i biler. Desuden oplever vi en enorm interesse for vores forsøge på med rettidig omhu at håndtere de klimaforandringer, vi mærker konsekvenserne af i disse år. Det er simpelthen nødvendigt at tænke grønt, og grundet Københavns store ambitioner på området, kigger hele verden på os for at se, hvordan de store udfordringer kan løses. Delegationerne kommer fra Asien til Amerika, og repræsentanter fra europæiske storbyer besøger os også jævnligt. Det viser tydeligt, at Københavns løsninger har hele verdens interesse, lyder det fra Morten Kabell.

Andre interesseområder er typisk Københavns satsning på intelligente trafiksystemer (ITS) og byens arbejde med at skabe verdens bedste by at bo i. Sidstnævnte er København adskillige gange blevet kåret til af det internationale livstilsmagasin Monocle for byens samlede fokus på at skabe livsværdi. Ved siden af har København alene i 2016 modtaget syv store priser. For eksempel modtog Superkilen den præstigefulde Aga Khan Award for arkitektur i De Forenede Arabiske Emirater, projektet The Soul of Nørrebro, en skybrudsløsning, vandt den skandinaviske Nordic Built Cities-konkurrence, og i London modtog København European City of the Year Award.

Københavns grønne dagsorden er en eksportsucces
Besøgene går dog ikke kun den ene vej. Som teknik- og miljøborgmester bliver Morten Kabell ofte inviteret til konferencer i resten af verden som hovedtaler for at give input til, hvordan storbyer kan skabe grønne og bæredygtige løsninger. Og den opgave er essentiel for danske virksomheder. Det forklarer branchedirektør for Dansk Industri Energi, Troels Ranis:  

- Københavns partnerskab med erhvervslivet om at promovere sine løsninger internationalt er uvurderlig. Københavns Kommunes store engagement i at vise sine grønne løsninger frem for byer og partnere i udlandet har stor værdi for de firmaer, som udvikler og sælger løsningerne. Københavns Kommunes aktive indsats styrker dansk eksport af energiteknologi og andre intelligente byløsninger, fortæller Troels Ranis.

Samme oplevelse har man på Danmarks ambassade i Washington, som i flere tilfælde har inviteret teknik- og miljøborgmesteren:

- Samarbejdet med Københavns Kommune er helt afgørende for ambassadens indsats for såvel den grønne dagsorden som energieksporten til USA. Jeg vil gå så langt som til at sige, at København er en uerstattelig partner i vores forhold til amerikanske byer.  Aftalerne med New York og Washington giver Danmark en helt unik eksportplatform på verdens største marked, som gør vores nabolande grønne af misundelse. En væsentlig årsag til succesen er, at København kan flyve repræsentanter herover og tale med deres modparter ansigt-til-ansigt. Det er dét, som har skabt et stærkt tillidsforhold, og som giver os muligheder for åbne døre for eksport, der ellers havde været lukkede, forklarer Danmarks ambassadør i USA, Lars Lose.

København har senest styrket sit fokus på at eksportere de grønne og bæredygtige løsninger til udlandet med programmet Copenhagen Solutions to Go. Formålet er at understøtte danske virksomheders interesser og eksportmuligheder i udlandet og dermed bidrage til at skabe grøn vækst og beskæftigelse. I den forbindelse skal København også lære af udenlandske byers erfaringer og samtidig dele Københavns resultater på den grønne dagsorden og derigennem markedsføre København i udlandet.

For yderligere information kontakt pressekonsulent Andreas Hein på tlf. 51 36 44 94.
For kommentarer fra DI Energi kontakt branchedirektør Troels Ranis på tlf. 33 77 33 73.
For kommentarer fra ambassadør Lars Lose kontakt presseattaché Pernille Florin Elbech på tlf. +1 (202) 320-0098